معرفی رشته مهندسی صنایع و گرایش ها و بازار کار آن
مزایا و معایب و درآمد رشته دانشگاهی مهندسی صنایع

رشته تحصیلی مهندسی صنایع جزو رشتههای گروه ریاضی است. افرادی که میخواهند این رشته در دانشگاه بخوانند باید در دوران دبیرستان رشته ریاضی را بخوانند. مهندس صنایع متخصص بهینه سازی فرآیندها و بهترین طراحی ممکن فرآیندها در شرکتهای صنعتی است. او از دانش مهندسی خود برای افزایش بهره وری شرکت استفاده میکند. افرادی که وارد این رشته میشوند باید درک بالایی در دروس ریاضی و فیزیک و همچنین دروس محاسباتی داشته باشند.
چه چشم انداز شغلی برای مهندس صنایع در بازار کار وجود دارد؟
فرصتهای زیادی در بازار کار برای مهندسان صنایع وجود دارد. یک مهندس صنایع یک متخصص مدیریت عمومی است که در هر صنعتی مورد تقاضا است. چشم انداز شغلی این رشته به نسبت خوب است. یک مهندس صنایع در هر شرکت صنعتی کار پیدا میکند. به همین ترتیب تعداد زیادی شغل در زمینه مهندسی وجود دارد.
وظایف و فعالیتهای مهندسان صنایع چیست؟
مهندسین صنایع مسئول برنامه ریزی کار هستند. آنها طراحی کارآمد فرآیندها و رویهها را در شرکت تضمین میکند. برای مثال، مهندس صنایع از منطقی کردن فرآیندهای تولید، طراحی بهتر سیستم لجستیک مراقبت میکنند. علاوه بر برنامه ریزی کاری، آنها وظایفی در زمینه ساختار پاداش، برنامه ریزی مواد و برنامه ریزی منابع دارند.
مسئولیت های مدیر عبارتند از:
- برنامه ریزی کار
- مدیریت زمان
- خریدار فنی
- فروش فنی
- مدیریت پروژه
- مشاوره کسب و کار
یک مهندس صنایع چه مهارتهایی باید داشته باشد؟
یک مهندس صنایع باید مهارتها و دانشهای متنوعی داشته باشد. علاوه بر مهارتهای فنی، باید مهارتهای ارتباطاتی نیز داشته باشند. زیرا مهندس صنایع اغلب به صورت تیمی کار میکنند و باید با بخشهای دیگر شرکت تبادل نظر کنند. بسیاری از مهارتهای مورد نیاز برای مهندسان صنایع داشتن طیف وسیعی از مهارتها و صلاحیتها برای کمک به آنها در انجام کارها به طور موثر مهم است. برخی از مهارتهای مورد نیاز برای شغل به عنوان مهندس صنایع عبارتند از خلاقیت، حل مسئله و ارتباطات. این مهارتها به مهندسان اجازه میدهد تا سیستمهای جدیدی را برای بهبود کارایی توسعه دهند و یافتههای خود را برای تایید با مدیران شرکت در میان بگذارند. مهندسان صنایع در مشاغل خود از مهارتهای فنی زیادی مانند دانش تجهیزات و ماشین آلات استفاده میکنند. آنها همچنین از مهارتهای کامپیوتری برای کار با انواع مختلف نرم افزار، مانند برنامههای طراحی به کمک کامپیوتر (CAD) برای طراحی فرآیندهای عملیاتی استفاده میکنند. سایر مهارتهایی که باید داشته باشند عبارتند از:
- دانش مهندسی متنوع
- دانش کسب و کار
- کنترل کردن
- مهارتهای رهبری
- مهارتهای ارتباطی و تیمی
- حسابداری بهای تمام شده و عملکرد
- مدیریت منابع انسانی
- شبیه سازی
- آمار کاربردی
مهندسی صنایع چیست و چه مزایایی دارد؟
علمی که بر مطالعه و مرتبط بودن شاخههای متعدد فناوری تاکید دارد، مهندسی نامیده میشود. مهندس مجبور است از روشها و ایدهها برای ابداع راه حلهایی برای مشکلات استفاده کند. مهندسی صنایع را میتوان به عنوان رشتهای تعریف کرد که جنبههای مرتبط با پیدایش و مرحله بندی محصولات و خدمات را بررسی میکند. طراحی، برنامه ریزی، تنظیم و انباشت فرآیندهای صنعتی را مورد توجه قرار میدهد. کار مهندسان صنایع شامل کاهش هزینه تولید، تسریع بازده کلی، ارتقای کیفیت و کیفیت کالاها و خدمات، حفظ سلامت کارگران، حفظ محیط زیست و غیره است.
وظایف مهندس صنایع
مهندسان صنایع مطالعه میکنند که کارگران چگونه کارهای خود را انجام میدهند، مانند اینکه کارگران یا اپراتورها چگونه قطعات الکترونیکی را برای قرار دادن در یک برد مدار برمی دارند یا قطعات به چه ترتیبی روی برد قرار میگیرند. هدف کاهش زمان لازم برای انجام یک کار خاص و توزیع مجدد کار به گونهای است که به کارگران کمتری برای یک کار معین نیاز داشته باشیم.
مهندسان صنایع چیزی بیش از یک مهندس هستند. آنها واسطه بین دنیای تجارت و علم هستند. با توجه به آموزش گسترده آنها در رشتههای مهندسی و علمی و همچنین اقتصاد، آنها قادر به حل مسائل پیچیده و بین رشتهای تعریف شده با تعامل امکان سنجی فنی و موفقیت اقتصادی هستند. دوره مطالعاتی مهندسی صنایع در ابتدا برای اطمینان از آموزش صحیح برای کارکنان خردسال در شرکتها طراحی شد.
گرایش مهندسی صنایع
مهندسی سیستم
این رشته خاص از مهندسی صنایع بر بررسی دقیق سیستمهای دشوار و پیچیده تمرکز دارد که باعث ایجاد تعادل متقابل بین ماشین و انسان میشود. بر بخشهای گستردهای مانند تولید، توزیع، فناوری و غیره تأکید میکند و همچنین اطمینان حاصل میکند که هر از گاهی فناوری و مکانیسم را بهبود میبخشد.
مدیریت زنجیره تامین
این رشته از مهندسی صنایع بر روی عرف و فعالیت چندین عملیات و رویه مرتبط با مسائل و راه حلهای مدیریت زنجیره تامین تمرکز میکند. این به بهبود فرآیندهایی مانند مدیریت هزینه، پذیرش نیازهای مشتری و ایجاد مزایای جدید اشاره میکند.
سیستمهای کلان
گرایش سیستمهای کلان یکی از گرایشهای پرطرفدار رشته صنایع است. افرادی که در این رشته تحصیل میکنند باید توانایی تحلیل و بررسی سیستمهای بزرگ را داشته باشند.
دروس سیستمهای کلان
- مدیریت زمان
- اقتصاد خرد پیشرفته
- شبیهسازی کامپیوتر
- سیستمهای پویا
- اقتصاد سنجی
- اقتصاد کلان پیشرفته
- برنامهریزی ریاضی
مهندسی مالی
این رشته از مهندسی صنایع تفاوت زیادی با سایر گرایشهای این رشته دارد. دانشجویانی که گرایش مالی را میخوانند بیشتر در زمینه بورس و بازارهای مالی و ارزهای دیجیتال تخصص دارند. بازار کار این رشته نسبت به سایر گرایشهای این رشته بهتر است. به همین علت داوطلبان بیشتری دارد.
دروس مهندسی مالی
- اصول مهندسی مالی
- مدلهای انتخابی سبد سرمایه گذاری
- فرایندهای تصادفی
- مدیریت و تحلیل ریسک مالی
معرفی سایر گرایشهای ارشد مهندسی صنایع
ما در این مقاله به بررسی گرایشهای پرطرفدارد رشته صنایع در مقطع کارشناسی ارشد پرداختیم. سایر گرایشهای این رشته عبارتند از؛
- گرایش مدیریت سیستم و بهره وری
- گرایش بهینه سازی سیستمها
- گرایش سیستمهای سلامت
- گرایش مدیریت نوآوری و فناوری
- گرایش مدل سازی سیستم های کلان
- گرایش آینده پژوهی
- گرایش سیستم های مالی
- گرایش لجستیک و زنجیره تأمین
- گرایش مدیریت پروژه
- گرایش مدیریت مهندسی
دروس مشترک در گرایشهای مختلف مهندسی صنایع
- ریاضی
- معادلات دیفرانسیل
- برنامه نویسی کامپیوتر
- محاسبات عددی
- فیزیک
- شیمی عمومی
- مبانی مهندسی برق
- اقتصاد مهندسی
- نقشه کشی صنعتی
- استاتیک
- مقاومت مصالح
- علم مواد
- اقتصاد عمومی
- اصول حسابداری و هزینهیابی
- ارزیابی کار و زمان
- طرح ریزی واحدهای صنعتی
- برنامه ریزی و کنترل تولید
- موجودیها
- کنترل پروژه
- کنترل کیفیت آماری
- تحقیق در عملیات
- روشهای تولید
- تئوری احتمالات و کاربردهای آن
- آمار مهندسی
- آزمایشگاه اندازهگیری دقیق
- کارگاه ماشین ابزار
- کارگاه عمومی جوش
- کارگاه ریخته گری