مشاوره خصوصی علیرضا افشار
معرفی رشته های دانشگاهیمعرفی رشته های دانشگاهی تجربی

معرفی رشته داروسازی ،گرایش ها و بازار کار آن

مزایا و معایب و درآمد رشته دانشگاهی داروسازی

بعد از رشته پزشکی و دندان‌پزشکی داروسازی را هم می‌توان از رشته‌های پر طرفدار تجربی دانست. بسیاری از دانش‌آموزان گروه تجربی در دبیرستان تلاش می‌کنند تا در آن تحصیل کنند. بخش زیادی از داوطلبان کنکور رشته تجربی را علاقه‌مندان رشته داروسازی تشکیل داده‌اند. همان‌طور که از نام این رشته پیداست مربوط به تولید ساخت دارو می‌شود. در آن دانشجویان برای تولید دارو، بررسی تأثیر آن در بدن انسان و جانوران، میزان تأثیر آن برای درمان بیماری و فرموله کردن یعنی تبدیل ماده به قرص، کپسول و شربت و… آماده می‌شوند. این رشته نقش مهمی را در ازبین‌بردن بیماری‌های موجود و افزایش سلامت جامعه و بی‌نیاز سازی کشور از واردات دارو ایفا می‌کنند.

توانایی‌های موردنیاز برای رشته داروسازی

در این رشته فرد باید مدام در حال تحقیق و پژوهش باشد. ازاین‌رو باید برای ورود به آن به تحقیق و پژوهش علاقه‌مند و همچنین توانمند باشید. یک داروساز باید حجم بالایی از اطلاعات را در ذهن خود به یاد داشته باشد. ازاین‌رو یکی از لازمه‌های این رشته حافظه‌ای قوی و ذهنی قدرتمند است. برای موفق شدن در این رشته و مشاغل آن  باید پایه‌ای قوی و علاقه زیاد به دروسی مانند شیمی، فیزیک، زیست‌شناسی و فیزیولوژی را داشته باشید. تسلط به درس ریاضی نیز به شما در زمینه‌های طراحی دارو، کار با شبکه‌های رایانه‌ای داروخانه و بیمارستان‌ها و سیستم‌های کارخانه‌های داروسازی کمک خواهد کرد. در این رشته نیز مسلط بودن به زبان انگلیسی بسیار مهم است؛ زیرا تعداد زیادی از دروس دانشگاهی این رشته به این زبان هستند و همین‌طور دانشجویان با اصطلاحات تخصصی و نام داروها سروکار دارند. در آخر نباید دو ویژگی مهم تلاشگر و دارای مهارت ارتباط اجتماعی بودن را برای این رشته فراموش کرد.

ضرایب دروس مهم دبیرستانی برای رشته داروسازی

داروسازی جزو رشته‌های زیرگروه 2 قرار دارد و ضریب دروس در این گروه عبارت‌اند از: زیست و شیمی با ضریب 4، ریاضی با ضریب 3، فیزیک با ضریب 2 و زمین‌شناسی با ضریب

آیا می‌توان بدون کنکور وارد رشته داروسازی شد؟

رقابت بالا در این رشته باعث شده گاهی افراد به دنبال راهی برای ورود به این رشته بدون شرکت در آزمون سراسری باشند اما هیچ‌کدام از دانشگاه‌های روزانه، پردیس خودگردان و آزاد این رشته را بدون کنکور ارائه نمی‌دهند و تنها راه ورود به آن شرکت در کنکور است.

دوره تحصیلی کارشناسی رشته داروسازی

دانشجویان رشته داروسازی موظف‌اند که 212 واحد درسی را به مدت 5 سال و نیم تا 6 سال بگذرانند. این واحدهای درسی در این مدت شامل دروس تخصصی و اختصاصی، دروس عمومی، علوم پایه و کارورزی می‌شوند. دوره تحصیلی رشته داروسازی هم طولانی‌مدت است به همین دلیل فرد علاقه‌مند باید حوصله و توانایی گذراندن این دوره را داشته باشد.

دروس رشته داروسازی در مقطع کارشناسی

تخصصی: گیاه‌شناسی‌ دارویی‌، سم‌شناسی‌، یوفارماسی‌، داروسازی‌ صنعتی‌، اشکال‌ دارویی‌، تغذیه‌ و رژیم‌درمانی، مواد خوراکی‌ نظری‌، مدیریت‌ در داروسازی‌، درمان‌شناسی‌، اطلاعات‌ دارویی‌، شیمی‌ دارویی‌، فارماکولوژی‌، مفردات‌ پزشکی‌، فرآورده‌های‌ دارویی‌ بیولوژیکی‌، فیزیکال‌ فارماسی‌ روش‌های‌ دستگاهی‌، کنترل‌ میکروبی‌ دارویی‌، کارآموزی‌ صنعت زبان تخصصی‌، مقدمات‌ داروسازی‌، گیاه‌شناسی‌ داروسازی‌، کارآموزی‌ داروخانه‌.

دروس پایه: تشریح‌، اصول‌ خدمات‌ بهداشتی‌، آمار حیاتی‌، شیمی‌ تجزیه‌، میکروب‌شناسی‌ نظری‌ و عملی‌، انگل‌شناسی‌ و قارچ‌شناسی‌، ‌بیولوژی نظری‌، فیزیک‌ نظری‌، ریاضیات‌ پایه‌ و مقدمات‌ آمار، شیمی‌ عمومی‌، بیوشیمی‌، فیزیولوژی‌، شیمی‌ آلی‌، ایمونولوژی‌، کمک‌های‌ اولیه‌، کامپیوتر.

دروس کارورزی: اشکال دارویی، فارماکولوژی، داروسازی صنعتی، کنترل میکروبی دارویی، زبان تخصصی، گیاه‌شناسی داروسازی، کارآموزی داروخانه، گیاه‌شناسی دارویی، بیوفارماسی، شیمی دارویی، روش‌های دستگاهی سم‌شناسی، تغذیه و رژیم‌درمانی، مدیریت داروسازی، درمان‌شناسی و پایان‌نامه

طرح اجباری در رشته داروسازی

اگر برایتان سؤال پیش‌آمده است که آیا رشته داروسازی نیز طرح اجباری دارد باید بگوییم که بله این رشته در رشته‌های علوم پزشکی قرار دارد و دانشجویان باید دوره طرح اجباری را بگذرانند.

چه شرایطی باعث معاف شدن از طرح اجباری می‌شود؟

  • آقایانی که بعد از فارغ تحصیلی باید به خدمت سربازی بروند
  • خانواده شهدا و آزادگان
  • فرزند جانباز بالای 50 درصد و همسر جانباز بالای 70 درصد
  • تک فرزندان
  • فارغ تحصیلانی که در دانشگاه‌های خارج از کشور تحصیل‌کرده‌اند
  • بانوانی که همسرشان فوت کرده
  • نفرات اول تا دهم کنکور سراسری
  • کسانی که رتبه اول تا سوم آزمون جامع علوم پایه، آزمون پیش کارورزی و آزمون دستیاری را دریافت کرده‌اند
  • افرادی که در المپیاد دانشجویی مدال طلا کسب کرده‌اند
  • کسانی که به دلیل مشکلات و بیماری‌های خاص از شورا عالی پزشکی وزارت بهداشت تأییدیه گرفته‌اند

گرایش‌های رشته داروسازی برای ادامه تحصیل

رشته داروسازی از جمله رشته‌های دکترای عمومی محسوب می‌شود و بعد از 5 و نیم یا 6 سال دوره تحصیلی دانشجویان مدرک خود را دریافت می‌کنند. اما برای ادامه تحصیل می‌توانند 40 واحد درسی پیشرفته تخصصی را در دوره تخصصی بگذرانند و بعد از کسب معدل بالای 15 و قبل از پایان‌نامه در آزمون تخصص کشور شرکت نمایند. سپس پایان‌نامه خود را انجام داده و برای دفاع از آن آماده شوند. گرایش‌هایی دانشجویان می‌توانند در آن ادامه تحصیل دهند عبارت‌اند از: فارماسیوتیکس، فارماکوگنوزی، شیمی دارویی، سم شناسی، پنج داروشناسی، داروسازی بالینی، بیوتکنولوژی دارویی، داروسازی هسته‌ای، اقتصاد و مدیریت دارو، نانوفناوری دارویی و کنترل دارو

بازار کار و موقعیت شغلی در این رشته

دانشجویان فارغ تحصیل از رشته داروسازی می‌توانند در صنایع داروسازی، کارخانه‌های آرایشی و بهداشتی، در زمینه تحقیقات در کارخانه‌های داروسازی، درمان و آموزش پزشکی، امور اجرایی وزارت بهداشت و … مشغول به کار شوند و موقعیت شغلی مناسب و درآمد خوب و بالایی دست یابند.

درآمد و حقوق داروسازی

نمی‌توان درآمد دقیق حاصل از این رشته را مشخص کرد و آمار دقیقی از آن به دست آورد. میزان حقوق داروسازانی که در بخش‌های دولتی استخدام می‌شوند، مطابق قانون مدیریت خدمات کشوری است. اما داروسازان در بخش‌های خصوصی ممکن است باتوجه‌به میزان مهارت، سابقه کاری، میزان تحصیل و تخصص خود و محل کار درآمد متفاوتی داشته باشند. همچنین برخی فارغ تحصیلان این رشته در صورت داشتن شرایط مالی و دیگر شرایط لازم برای دریافت مجوز تأسیس داروخانه خود اقدام می‌کنند. البته ممکن است در بعضی مناطق به دلیل وجود داروخانه کافی مجوز صادر نشود اما درآمد این دسته از افراد نیز باتوجه‌به محل کار، نوع خدمات و تعداد مشتری‌هایی که جذب می‌کنند متفاوت خواهد بود. میانگین درآمد حقوق داروسازان فارغ از ویژگی‌ها و عوامل نام‌برده از 8 میلیون تومان تا 15 میلیون تومان است.

دانشگاه‌های ارائه‌دهنده رشته داروسازی

  • دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور – اهواز
  • دانشگاه علوم پزشکی زابل
  • دانشگاه علوم پزشکی زنجان
  • دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی – تهران
  • دانشگاه علوم پزشکی شیراز
  • دانشگاه علوم پزشکی کرمان
  • دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
  • دانشگاه علوم پزشکی گیلان – رشت
  • دانشگاه علوم پزشکی لرستان – خرم‌آباد
  • دانشگاه علوم پزشکی مازندران – ساری
  • دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
  • دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
  • دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
  • دانشگاه علوم پزشکی البرز – کرج
  • دانشگاه علوم پزشکی بقیه اله (عج) – تهران
  • دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس
  • دانشگاه علوم پزشکی تبریز
  • دانشگاه علوم پزشکی مشهد
  • دانشگاه علوم پزشکی همدان
  • دانشگاه علوم پزشکی یزد



نوشته های مشابه

2 دیدگاه

  1. سلام استاد عزیز . یه سوال شاید بی ربط دارم . آیا کسی که دو تا نظام پزشکی داشته باشه از هر دوش میتونه استفاده کنه ؟ مثلا اگه نظام پزشکی تغذیه داشته باشی و داروسازی هم بگیری ، آیا میتونی هم مشاوره رژیمی بدی و هم تو داروخانه کار کنی؟ خیلی ممنون

  2. من دانشجوی رشته داروسازی سال ۴ هستم و میتونم توضیحات تکمیلی رو در اینجا قرار بدم. در ابتدا باید بگم که داروسازی مقطع کارشناسی نداره و در مقطع عمومی، مدرک دکتری حرفه‌‎ای به دانشجو داده میشه. داروسازی رشته بسیار گسترده و وسیعی هست و همین باعث میشه تا بعد از فارغ التحصیلی در مقطع عمومی،‌ در پوزیشن‌های شغلی متنوع تری فعالیت کنید (که این مزیت داروسازی نسبت پزشکی و دندان پزشکی هست). داروسازی به کار در داروخانه و بیمارستان محدود نمیشه و میتونید در شرکت‌های دارویی به عنوان مسئول فنی، فرمولاتور، مسئول واحد تحقیق و توسعه، تضمین کیفیت، کنترل کیفیت، مشاوره توسعه کسب و کار ، کارشناس رگولاتوری و مدیر عامل و … فعالیت کنید (حتی در سازمان غذا و دارو هم میتونید مشغول به کار باشید) و جای پیشرفت شغلی هم بسته به مهارت‌ها و سابقه شما بسیاره و در این رشته، نیاز کمتری به گرفتن تخصص هست چرا که همون طور که گفتم با مدرک عمومی هم میتونید بسیار تاثیرگذار باشید و درامد خوبی کسب کنید. اگر دیدتون محدود به تاسیس داروخانه هست این رشته مناسب شما نخواهد بود. اگر یادگیرنده خوبی نیستید و نمیتونید تمام عمرتون رو صرف یادگیری و به روز کردن خودتون باشید (اگر life long member نیستید) بهتره دور علوم پزشکی رو به طور کل خط بکشید.
    در نهایت توصیه میکنم در گوگل عبارت 7star pharmacist رو سرچ کنید تا ببینید معیارهای جهانی (WHO) که برای داروساز در نظر گرفته شده چه مواردی هست تا ببینید مناسب این رشته هستید یا نه. موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا