مشاوره خصوصی علیرضا افشار
برنامه ریزی تحصیلیبرنامه ریزی تحصیلیمقالات

استراحت بین درس خواندن چگونه باشد که کمتر خسته شویم؟

بهترین زمان استراحت بین زمان های مطالعه

تناسب درس و استراحت در سال کنکور

از مهم‌ترین سؤالاتی که کنکوری‌ها با آن مواجه می‌شوند این است که چه کنیم که در سال کنکور کمتر خسته شویم؟ استراحت‌های بین دروس و مطالعه باید چه اندازه باشد تا هم رفع خستگی شود و هم باعث نشود از حس و حال درس خواندن دور شویم؟ با چه روشی انرژی و انگیزه روزهای اول را تا آخر مسیر حفظ کنیم؟

در مقاله زیر سعی داریم پیرامون این موضوع بحث کنیم.

ممنوع بودن مطالعه پی‌درپی و بی‌وقفه در هنگام مطالعه

مطالعه بی‌وقفه و بدون استراحت تصویر بدی از درس خواندن برای ما ایجاد می‌کند و درس خواندن را به یک کار طاقت‌فرسا و خسته‌کننده تبدیل می‌کند که این باعث مطالعه نوسانی کنکور و عدم تمایل برای ادامه روند مطالعه می‌شود. از آن طرف، استراحت طولانی مدت باعث کاهش تمایل ذهن ما به بازگشت به ادامه روند درس خواندن می‌شود پس استراحت باید به میزان کافی، نه کم و نه زیاد باشد تا مؤثر واقع شود.

مرور نقاط مثبت عملکرد روزانه در استراحت‌ها برای افزایش میل و انگیزه

یکی از روش‌های بسیار مؤثر برای ایجاد انگیزه این است که فرد مدام به خودش عملکرد خوبش را یادآوری کند و از خودش بابت مطالعه خوبش تشکر کند به عبارت دیگر تحلیل عملکرد درسی به شما در تشخیص روز های خوب و بد بیشتر کمک خواهد کرد.

علاوه بر این می‌تواند با مرور برنامه‌های پیش رو به خودش این بازخورد را بدهد که اگر برنامه به‌طور کامل و عالی اجرا شد به خودش پاداش می‌دهد به عنوان مثال: فیلم مورد علاقه‌اش را تماشا خواهد کرد. بیرون خواهد رفت و …. در واقع همواره نظام پاداش و جزا باعث عمل‌گرا شدن می‌شود.

الگوهای استراحت و مطالعه در سال کنکور

در استراحت بین دروس ما چند نوع الگو داریم:

1) افرادی که سریع خسته می‌شوند می‌توانند بعد از هر 30 دقیقه مطالعه، به‌اندازه 5 دقیقه استراحت کنند.

2) الگوی 60 به 10 : یعنی به ازای هر 60 دقیقه مطالعه، 10 دقیقه استراحت می‌کنیم.

3) الگوی 120 دقیقه به 15 دقیقه: یعنی به ازای هر 2 ساعت مطالعه، یک ربع را به استراحت اختصاص می‌دهیم.

نکته : استراحت‌های کوتاه بهتر است در همان مکان مطالعه باشد تا بازگشت به درس راحت‌تر باشد به عنوان مثال قدم زدن، چند نفس عمیق کشیدن، خوردن میوه و…

4) بعد از 3-4 ساعت مطالعه، نیم ساعت تا 45 دقیقه را به‌جز استراحت‌های عادی می‌توانیم به ناهار و نماز اختصاص دهیم.

5) بعد از 4-5 ساعت مطالعه بعد از ناهار می‌توانیم 45 دقیقه تا 1 ساعت را به خوردن عصرانه، حمام رفتن، دیدن فیلم، رفتن به اینترنت یا هر کار دلخواه دیگری اختصاص دهیم.

6) بعد از 3-4 ساعت بعدی هم می‌توانیم 45 دقیقه تا 1 ساعت را به رفتن برای شام اختصاص دهیم.

با این الگوهایی که ذکر شد چیزی حدود 10 ساعت مطالعه مفید خواهیم داشت که اگر در استراحت‌ها صرفه‌جویی کنیم می‌توانیم ساعت مطالعه‌مان را تا 12 ساعت هم ارتقا دهیم که تمامی موارد در مقاله روش افزایش ساعت مطالعه کنکور بررسی شده است.

برطرف کردن مشکل خواب‌ آلودگی بعد از صرف شام یا نهار

بسیاری از داوطلبان بعد از خوردن شام و ناهار احساس خواب‌ آلودگی می‌کنند که توصیه ما این است در آن زمان‌ها درس‌های ساده‌تر را مطالعه کنند به عنوان مثال لغات زبان یا ادبیات، تست قرابت و آرایه و ….

در بحث خواب یک فایل صوتی مهم در مطلب راهکار عملی تنظیم و کاهش خواب  در سایت قرار داده شده که می‌توانید از آن استفاده کنید.

نحوه ایجاد کردن حس و حال درس خواندن

در مواقعی که افت‌ها زیاد است و فرد حالت فرار از درس دارد باید تنوع دروس را زیاد کند و هر وقت حس کرد که تمرکز و حس و حال کافی برای ادامه این درس را ندارد به سراغ درس دیگری برود و بعداً به ادامه درس قبلی بپردازد.

رفع مشکل تمرکز حواس در هنگام مطالعه:

در مواقع خستگی، تمرکز حواس کاهش می‌یابد پس در زیر به بررسی چند نکته برای افزایش تمرکز حواس می‌پردازیم تا ایده آل تر مطالعه کنیم.

1) منظم بودن مکان مطالعه

سعی کنید همیشه اتاق مطالعه و میز مطالعه خود را مرتب نگه دارید،هر چه محیط مطالعه آشفته تر باشد در آشفتگی ذهن شما تاثیر بیشتری دارد پس محیط مطالعه ی خود را تمیز و منظم نگه دارید.

2) مطالعه در کتابخانه یا پانسیون

اگر شرایط مطالعه در خانه را ندارید سعی کنید به کتابخانه ها یا پانسیون های مطالعاتی مراجعه کنید و درس بخوانید هر چه مکان مطالعه به خانه نزدیک تر باشد و زمان کمتری در مسیر بگذرانید بهتر است.

3) کافی بودن نور و تهویه مکان مطالعه

نور مناسب و هوای تازه تاثیر مهمی در سرحال بودن شما دارد پس تا حد امکان این شرایط را فراهم کنید،البته این مورد و تمامی موارد ذکر شده تنها درصدی می تواند به شما کمک کند اگر شرایط لازم را ندارید به دنبال بهانه جویی نباشید و از امکانات موجود بهترین استفاده را ببرید.

4) پشت میز درس خواندن و داشتن پوزیشن مناسب

دراز کشیده درس خواندن ممکن است باعث خواب آلودگی شما شود پس تا حد امکان نشسته و پشت میز درس بخوانید هر کاری اصول و جای مخصوص به خود را دارد.

5) استفاده از تکنیک برگه سفید

افکار منفی را روی برگه می نویسیم تا بعد از مطالعه به آن ها بپردازیم،فکر های مزاحم در هنگام درس خواند باعث عدم تمرکز و در نتیجه افت کیفیت مطالعه شما می شود.

6) خواب کافی

همانطور که بارها گفتیم برای افزایش مطالعه باید زمان های مرده ی خود را کاهش دهید نه زمان خواب مناسب را،خواب کافی انرژی شما را در طور روز تامین میکند

7) برنامه حجمی – زمانی – اولویتی

در مطلب برنامه ریزی کنکور مفصل بررسی کردیم که برای بهره برداری حداکثری زمان باید برنامه ریزی ای انجام دهید که هم حجم مطالب هم زمان در نظر گرفته شده با در نظر گرفتن اولویت هر مطلب بررسی گردد.

8) خودآزمایی با حل تست

حل تست اهمیت زیادی در کیفیت مطالعه و رضایت ذهنی شما و در نتیجه روحیه بیشتر شود پس خود آزمایی را به هیچ وجه فراموش نکنید.

در ویدیو تکنیک های تست زنی کنکور تمامی نکات مورد نظر را بررسی کردیم.

9) افزایش سرعت مطالعه

وسواس را کنار بگذارید و همواره به کمیت و مقدار مطالعه در کنار کیفیت توجه داشته باشید،وسواس بیش از حد و توجه افراطی به کیفیت شما را از پیشروی مناسب باز خواهد داشت.

سخن پایانی

مانند هر بحث دیگری افراط و تفریط در استراحت نیز توصیه نمی شود و با استراحت متعادل در هنگام درس خواندن می توانید بهترین نتیجه را بگیرید و از زمان مطالعه خود بهره ی بیشتری ببرید.

نوشته های مشابه

45 دیدگاه

  1. سلام استاد من به دلید کار کردن و مشغوله ی ذهنی می خوام شروع ۱۴۰۰ رو استارت بزنم و در قلم چی ثبت نام کردم ولی گیج شدم برنامه اکنونو بخوانم و خیلی استرس گرفتم که قبلیا رو می خوام چیکار کنم استاد خواهشا راهنمایی کنین

    1. سلام
      از دروس تخصصی و عربی شروع کن از اولین برنامه کانون و بیا جلو

  2. ممنون از مطلب مفیدتون استاد
    فقط یک سوال
    من اکثر درس هارو علاقه زیادی بخوندن دارم و اگر هم احساس خستگی کنم روی درس مورد علاقه شیفت میکنم
    اما متاسفانه درس زیست نسبت به بقیه دروس رو خیلی بی میل میخونم و باعث خستگی زودرس میشه
    از نظر شما چه کار کنم؟

    1. بهترین زمان ها که انرژی بیشتری داری بذار برای درس زیست
      خرد خرد و قسمت به قسمت بخوان تا بیشتر راه بیفتی

  3. سلام…اگه از کتابهای درسی و تست تجربی نظام جدید چاپ97برای کنکور1400استفاده کنیم اشکالی دارد؟؟

    1. سلام
      در نطام خودت باشه مشکلی نیست
      البته ویرایش هایی برای دینی و ادبیات و زیست و شیمی داشتیم

  4. استاد برای کسی که کنکور رو تا حدی خراب کرده الان از نظر روحی چطوری باید خودشو کنترل کنه؟؟؟

    1. استارت بزن از شهریور بخوان
      اگر حسابی خواندی و تغییر کردی بمون پشت کنکور وگرنه برو

  5. سلام استاد من وقتی درس میخونم بعد دو ساعت دیگه احساس میکنم هیچی نمیفهمم با اینکه استراحت کافی هم بینش دارم ولی بعد دوساعت درس خوندن احساس میکنم ن میتونم برم سر درس نه چیزی میفهمم میشه راهنمایم کنین

    1. هر وقت احساس افت در مطالعه داشتی حتما به خودت rest کوتاه بده و بعد برگرد روی بقیه دروس و قدرتمند کار کن

  6. سلام استادمن یکمی برنامه هام به هم ریخت و از دو ازمون اول کانون جا موندم البته ازمون اولش رو فقط تو عمومیا کمکاری کردم.ازمون دوم هم تا ۷۰ درصد خوندم. کانون ۳ تا ازمون هدیه داره که هر کدومشون دو پنجم کتابه
    به نظرتون من که عقب موندم بشینم برا اون ازمونا بخونم و این ازمون اصلیارو بیخیال شم یا جفتشون باهم؟پیشنهادتون چیه؟و اینکه برای جلوگیری از نوسانی خوندن چیکار کنیم؟

    1. سلام
      برای دروسی که زنجیره های پیوسته و مرتبط بهم دارند باید برگردی و قبلی ها کار کنی و برای دروسی که مشکلی برای پیشروی به سمت آینده نیست حتما به آزمون برس و جا ماندگی ها ۴ مهر برسانید

      1. سلام ببخشید استاد اگه بخوام پیشخوانی کنم برای سال تحصیلی جدید خوب هست یا نه؟؟

    1. در پیام رسان واتساپ به منشی پیام متنی بدید از شرایط کار آشننایی پیدا کنید
      ۰۹۳۵۸۹۶۰۵۰۳

  7. سلام .من امسال اولین کنکورم رو دادم ولی خوب به دلایلی نخونده بودم. الان انگیزه کافی دارم و خوب تا حدودی به تواناییم ایمان دارم ولی خوب با توجه به سال های تحصیلیم و تجربه ای که دارم میدونم که نمیتونم به تنهایی و فقط با تکیه به خودم و بدون مشاور پیش برم ولی متاسفانه الان شرایط گرفتن مشاور ندارم میشه بگید الان من چطوری شروع کنم ک اگه چند ماه بعد تونستم مشاوره بگیرم چیزی رو از دست نداده باشم.

  8. سلام استاد،پایه هشتم هستم.همیشه یه سری افکار تو ذهنم هستن که نمیذارن تمرکز کنم و بین درس همه ش حواسم پرت میشه و همینجوری زل می زنم به دیوار تا به خودم بیام.بعد از 2 یا 3 ساعت درس خواندن هم دیگه به هیچ وجه نمی تونم تمرکز کنم.نمی دونم چه طور می تونم تمرکزم رو بالا ببرم لطفا کمکم کنید.

  9. سلام استاد
    من پایه نهم هستم و می خوام از دهم کامل بخونم برای کنکور.
    ولی هیچ رهنمایی ندارم و هیچ کسی هم نیست که بتونه کمکم کنه.
    من خواستم از شما بپرسم که باید چه اقداماتی انجام بدم،مثلا باید چه کلاسایی شرکت کنم و باید چه تستایی بزنم،یا چه کتابایی رو باید استفاده کنم؟
    ممنون میشم اگه کمکم کنید.

  10. سلام استاد
    من پایه نهم هستم و می خوام از دهم کامل بخونم برای کنکور.
    ولی هیچ رهنمایی ندارم و هیچ کسی هم نیست که بتونه کمکم کنه.
    من خواستم از شما بپرسم که باید چه اقداماتی انجام بدم،مثلا باید چه کلاسایی شرکت کنم و باید چه تستایی بزنم،یا چه کتابایی رو باید استفاده کنم؟
    ممنون میشم اگه کمکم کنید

    1. سلام

      نیاز به کلاس و آزمون نیست
      مدرسه ای برو که براتون از تابستان کلاس های پیشخوانی دروس دهم دبیرستان برگزار کنند
      اگر همچین مدرسه ای نبود برو کتاب های آموزشی از خیلی سبز/گاج بگیر

  11. سلام من بین درس خوندنم استراحتم میکنم ولی بازم احساس خستگی میکنم حس میکنم بیشتر از یک ساعت باید استراحت کنم و حوصله خوندن درس بعدی رو ندارم

    1. درس های ساده تر بذار بین درس های پر درد سر و اگر دیدی بازم خسته میشی چند تیکه بخوان دروس سنگین تر خودت رو

  12. سلام شب خوش من وقتی دارم درس میخونم زیاد از پشت میز بلند میشم و وقت تلفی ( مثلا استراحت ) میکنم و این باعث میشه که نتونم ساعت مطالعه ام رو زیاد بالا ببرم و از برنامه خودم عقب بیوفتم
    با توجه با اینکه امسال کنکور دارم این موضوع یکی از مشکلات مطالعاتی من بوده از همون دوران ابتدایی :
    چطور میتونم اون بازه زمانی رو که برای مطالعه یه درس گذاشتم سر موقع تموم کنم؟
    و اینکه چطوری مدت زمان بیشتری رو پشت میز باشم و زیاد بلند نشم ؟
    ( خسته نمیشم بیشتر بازیگوشی میکنم یا سراغ گوشی و بازی میرم )

    1. تنوع درس دادم بجای فاصله گرفتن از میز مطالعه بهترین کاره
      رتبه های برتر کنکور آستانه تحمل خودشون روی درس ها را بالا میارن تا بتونند بیشتر ادامه بدهند

  13. سلام من از فروردین شروع به درس خوندن برای آزمون کردم و در شهریور ۱۴۰۰به طور اتفاقی مشاوره گرفتم و من را مجبور به شرکت در آزمون مشاوران قوه قضاییه کرد و من یک ماه بکوب درس خوندم در حالی که چهل روز تا امتحان وقت داشتم و الان نزدیک آزمون اینقدر خستم که هر ماری میکنم نمیتونم درس بخونم چکار کنم و استرس دارم

    1. سلام
      وقت مشاوره تک جلسه ای بگیرید
      واتساپ منشی : ۰۹۳۵۸۹۶۰۵۰۳

  14. سلام من دانش آموز ششمی هستم و برای شرکت در تیزهوشان این روش های کنکوری رو مطالعه میکنم خودم این موارد خیلی به دردم خورد ولی آزمون که میدم با اینکه تست زدن و مطالعه ام رو بیشتر میکنم درصدم همون جوری میمونه یا اینکه ۱ درصد بالا یا پایین میشه مشکل از کجاست

  15. سلام استاد خسته نباشید
    من کلاس یازدهم هستم مدتیه برای کنکور مطالعه میکنم اما متاسفانه چیزایی که میخونم بیشترش یادم میره مثلا درس تاریخ هفته پیش خوندم تست هم زدم شده بودم ۹۳ درصد ولی الان یادم رفته

    میخاستم ببینم چطور مطالعه کنم که مطالب به صورت طولانی در حافظه ام بمونه

    1. سلام \ طول سال تست پوششی مروری بزن
      برای دوران جمع بندی شناور انجام بده

    1. حدود ۱۵ دقیقه نیمه اول روز
      حدود سی دقیقه شب

      چون انرژی شب کمتر داریم

  16. سلام بسیار مطلب خوبی بود
    یک سوال داشتم من شنیدم که اگر بلافاصله بعد از خواندن درس، سراغ حرف زدن یا آهنگ گوش کردن بریم، بیشتر مطالبی که خوندیم یادمون میره و بازدهی کاهش پیدا میکنه
    این درسته؟

    1. بهتره هنگام مطالعه موسیقی گوش ندی ولی اگر بعد یا قبلش باشه چندان مشکلی نداره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا